Artikelen
Bovenkamertjes politiek (Brain-train)

Je kent het vast, je loopt vast in je eigen gedachten, probeert grip en controle uit te oefenen op een situatie of een gevoel. Je wilt het begrijpen, analyseren, snappen. Maar eigenlijk zit je jezelf lekker in de weg. En in plaats van de rust in jezelf te zoeken geef je af op je omgeving, reageer je met een kort lontje en ben voel je je eigenlijk even buiten jezelf.

Zonde eigenlijk.
Het positieve nieuws is…je kunt dit veranderen!

Je hersenpannetje bestaat namelijk uit vier spannende kamers. Het links denken, links voelen, rechts denken en rechts voelen. (ik zal je de wetenschappelijke benamingen van deze kamertjes of amandelvormige figuurtjes besparen). Maar wat wel heel interessant is, is dat het linker denken en voelen bestaat uit verleden en toekomst. En daarmee ook zaken kan opslaan vanuit het verleden, denk bijvoorbeeld aan mooie maar ook vervelende ervaringen, herinneringen of gevoelens bij een situatie etc. En de rechterkant bestaat juist alleen in het hier en nu. En daarmee kun je hele andere elementen in jezelf aanzetten. Het voorbeeld van hierboven speelt zich voornamelijk af in het links voelen. Dus wat als je zou kunnen shiften? Je hersenactiviteit kun je namelijk shiften en laten groeien. Door simpel je aandacht verschuiven. En door flink te oefenen en je bewust te zijn van wat je aandacht geeft en wat niet. Het is wetenschappelijk bewezen dat hersenactiviteit door aandacht aan andere delen kan groeien. Dus wat je aandacht geeft groeit! Letterlijk! Hoe bijzonder is dat. Dat betekent dat door oefening je echt een shift kunt maken.

Even kort het verschil tussen de bovenkamertjes.

Kamer 1 Links Denken. Het links denken is feitelijk over het links voelen heen gegroeid. Het links denken is je aan-modus, organiseren, regelen, je lijstjes, is goed in dingen opzetten, is netjes, plant goed, heeft overzicht, oog voor details. Dit is jouw planner en organisator en die regelt het goed voor je. Een superfijne kant. Maar nadelig als je hier te lang in blijft het hangen. Hij staat als het ware uit contact met je gevoel. Zowel je linkse als rechtste gevoel.

Kamer 2 Links voelen. Verliest zich in woede, voelt zich schuldig. Kent verleden en toekomst, heeft een negatief zelfbeeld, slaat dingen op die impactvol waren, jammer, zeurt, is angstig en geeft soms anderen de schuld of duikt in de slachtoffer. Links voelen schaamt zich. Op zich is deze kamer ook zeer nuttig voor je, omdat hij je ook waarschuwt als een situatie opnieuw voorkomt. Je zou kunnen zeggen dat deze kamer je waarschuwingskanaal is. Echter kan het er ook voor zorgen dat je in onschuldige situaties misschien toch te diep in gevoelens uit het verleden duikt.

En dan nu even de andere kant van je hersenpannetje. Wat daar in rechts is zeker veel te vinden.

Kamer 3 Rechts denken. Deze vrije denker is vol bewondering. Is vergevingsgezind, speels, empathisch, creatief, grappig, vreugdevol, nieuwsgierig en heeft een eigen stijl. Je zou zeggen dat kunstenaars en creatieveling vaak in deze rechterkant te vinden zijn. Het is veel meer in het moment, in het nu. Rechts kent geen verleden en geen toekomst, louter het hier en nu.

Kamer 4 Rechts voelen. Rechts voelen is bewust, alomvattend, een wijze uil :-)… aanvaardend en accepterend, authentiek, dichtbij zichzelf, gul, helder, intentioneel, intuรฏtief, omarmt verandering en weet dat alles altijd in verandering is dat altijd alles op het juiste moment komt. Rechts voelen laat zich niet snel van de wijs brengen. Is erg in het hier en nu aanwezig. Veert mee. Aanvaard. En durft kwetsbaar te zijn.

Dus. Nu je dit weet zou je kunnen zeggen dat je in een gevoelige of stressvolle situatie voor jou (linkse kamertjes) het veel fijner is als je vanuit je rechterkant kunt gaan voelen en denken. Veel meer in het moment. Alles omarmend. Mild en vol overgave en verwondering. De rechterkant kent geen strenge criticus. Is veelal genietend en onderzoekend. Hoe fijn zou het zijn als je lastige situaties veel meer kunt aangaan vanuit overgave, vergeving en los van controle?

Oefeningen die je helpen om vaker in rechts te zijn:

 • creatief bezig zijn
 • je openstellen
 • mindfulness
 • wandelen en verwonderen
 • stilstaan
 • even stilzitten
 • je verliezen in zang, dans, creativiteit
 • yoga
 • vertragen
 • achterover zitten (letterlijk)
 • ademen – ademworkshops

Meer weten? Bel of mail me!

Ik zie je!
www.praktijkeigen.nl

 

 

 

 

Andere schrijfsels van Do

Je bestaat door de ogen van de ander

Je bestaat door de ogen van de ander

Je bestaat door de ogen van de ander. Dit is een uitspraak van de Belgische (en voor mij meest inspirerende) psychiater Dirk de Wachter uit zijn boek Vertroostingen. Bestaan door de ogen van de ander... Ik vroeg het mij af, klopt dat wel, want het roept ook weerstaand...

Lees meer
Hike je mee?

Hike je mee?

๐—ช๐—ฒ ๐—ฑ๐—ถ๐˜ ๐—ถ๐˜! ๐Ÿฎ๐Ÿต๐Ÿฌ ๐—ธ๐—ถ๐—น๐—ผ๐—บ๐—ฒ๐˜๐—ฒ๐—ฟ ๐—บ๐—ฒ๐˜ ๐—ฟ๐˜‚๐—ด๐˜‡๐—ฎ๐—ธ ๐—ผ๐—ฝ ๐—ฑ๐—ผ๐—ผ๐—ฟ ๐—ต๐—ฒ๐˜ ๐—ญ๐˜„๐—ฎ๐—ฟ๐˜๐—ฒ ๐—ช๐—ผ๐˜‚๐—ฑ, ๐—ฑ๐—ฒ ๐—ช๐—ฒ๐˜€๐˜๐˜„๐—ฒ๐—ด ๐˜ƒ๐—ฎ๐—ป ๐——๐˜‚๐—ถ๐˜๐—น๐—ฎ๐—ป๐—ฑ ๐—ป๐—ฎ๐—ฎ๐—ฟ ๐—•๐—ฎ๐˜€๐—ฒ๐—น ๐—ด๐—ฒ๐—น๐—ผ๐—ฝ๐—ฒ๐—ป. ๐—˜๐—ฒ๐—ป ๐—ฝ๐—ฟ๐—ฎ๐—ฐ๐—ต๐˜๐—ถ๐—ด๐—ฒ ๐˜๐—ผ๐—ฐ๐—ต๐˜ ๐—บ๐—ฒ๐˜ ๐—น๐—ฎ๐—ฐ๐—ต๐—ฒ๐—ป, ๐—ด๐—ถ๐—ฒ๐—ฟ๐—ฒ๐—ป, ๐—ฏ๐—ฟ๐˜‚๐—น๐—น๐—ฒ๐—ป, ๐—ฑ๐—ผ๐—ผ๐—ฟ๐˜‡๐—ฒ๐˜๐˜๐—ฒ๐—ป ๐—ฒ๐—ป ๐—ด๐—ฒ๐˜„๐—ผ๐—ผ๐—ป ๐—ฑ๐—ผ๐—ผ๐—ฟ ๐—ฏ๐—น๐—ถ๐—ท๐˜ƒ๐—ฒ๐—ป ๐—น๐—ผ๐—ฝ๐—ฒ๐—ป... Wandelen met mijn rugzak vind ik echt heerlijk. Het gewicht van de...

Lees meer
Wandelen = lekker overzichtelijk

Wandelen = lekker overzichtelijk

Bos, bomen, groen, rust. Vijf dagen wandelen was zo overzichtelijk. Zoals mijn wandelvriendin het zei: we hoeven alleen maar op te staan en te gaan lopen vandaag. En dat was het. Overzichtelijk. Structuur en een duidelijk doel. Iets wat ik in de dagelijkse praktijk...

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *