Artikelen
De kracht van een familieopstelling

We doen een opstelling zonder woorden zei mijn begeleider. Ga maar staan in het veld en diegene die zich geroepen voelen mogen in de opstelling van Dominique komen staan.

En direct voelde ik het. Mijn angst was er. Mijn diepe angst om verlaten te worden. Hij kwam achter me staan en hing volledig over me heen. Ik kon me met geen mogelijkheid losmaken. Ik huilde en trilde. Ik voelde me bezeten. Zoals ik dat in het echte leven soms ook kan voelen.

Minuten lang stonden we daar. Totdat mijn oma opgesteld werd. En ik wist het ergens al, deze angst hoort niet bij mij, het is de angst van de vrouwen in mijn familielijn die allemaal mannen: vaders of echtgenoten hebben verloren op jonge leeftijd of plotsklaps ineens alleen stonden.
De angst die zich aan mij vastklampte leek zijn aandacht te verplaatsen naar mijn oma. En ik kon me iets vrijer bewegen, totdat ik mijn blik op oma kon richten. Mijn lieve oma, waar ik zo ongelooflijk veel van hield.

Zeg maar tegen je oma: lieve oma, als kind heb ik je een belofte gedaan. Ik zou voor je zorgen en je angsten overnemen. Ik heb het met de liefde van een kind voor je gedragen. Maar nu, lieve oma, laat ik jouw lot, jouw angsten, bij jou, ze horen niet bij mij. En ik eer je vanuit de liefde van een volwassene. Je hebt een hele grote plek in mijn hart. Oma (de representant van oma) knikte instemmend, liefdevol. Laat het maar bij mij zei ze. Het hoort bij mij. En voor het eerst in een opstelling waar mijn oma ook in stond kon ik stappen naar achter zetten. En dat was helemaal okรฉ.

โœจ

๐ƒ๐ž๐ณ๐ž ๐จ๐ฉ๐ฌ๐ญ๐ž๐ฅ๐ฅ๐ข๐ง๐  ๐ข๐ฌ ๐ž๐ž๐ง ๐ฏ๐š๐ง ๐๐ž ๐ฏ๐ž๐ฅ๐ž ๐๐ข๐ž ๐ข๐ค ๐ก๐ž๐› ๐ ๐ž๐๐š๐š๐ง ๐ฏ๐จ๐จ๐ซ ๐ฆ๐ž๐ณ๐ž๐ฅ๐Ÿ. ๐„๐ง ๐ญ๐ž๐ฅ๐ค๐ž๐ง๐ฌ ๐ฐ๐ž๐ž๐ซ ๐ซ๐ฎ๐ข๐ฆ๐ญ ๐ก๐ž๐ญ ๐จ๐ฉ. ๐•๐จ๐ž๐ฅ ๐ข๐ค ๐ฆ๐ž ๐ฅ๐ข๐œ๐ก๐ญ๐ž๐ซ ๐ž๐ง ๐ฌ๐ง๐š๐ฉ ๐ข๐ค ๐ฆ๐ž๐ณ๐ž๐ฅ๐Ÿ ๐›๐ž๐ญ๐ž๐ซ. ๐€๐ฅ๐ฌ๐จ๐Ÿ ๐ž๐ซ ๐ฐ๐ž๐ž๐ซ ๐ž๐ž๐ง ๐ฅ๐š๐š๐ ๐ฃ๐ž ๐ข๐ฌ ๐š๐Ÿ๐ ๐ž๐ฉ๐ž๐ฅ๐ ๐ž๐ง ๐ข๐ค ๐ฐ๐ž๐ž๐ซ ๐๐ข๐œ๐ก๐ญ๐ž๐ซ๐›๐ข๐ฃ ๐ฆ๐ข๐ฃ๐ง ๐ค๐ž๐ซ๐ง ๐›๐ž๐ง.

โœจ

Ook als je vraag gaat over een simpele keuze waar je niet uitkomt of als je telkens op hetzelfde vastloopt, dan ook kan een opstelling inzichten bieden. Wil het eens meemaken?

๐ˆ๐ค ๐›๐ž๐ ๐ž๐ฅ๐ž๐ข๐ ๐ฃ๐ž ๐ ๐ซ๐š๐š๐ .
๐€๐š๐ง๐ฆ๐ž๐ฅ๐๐ž๐ง ๐š๐ฅ๐ฌ ๐ซ๐ž๐ฉ๐ซ๐ž๐ฌ๐ž๐ง๐ญ๐š๐ง๐ญ ๐จ๐Ÿ ๐ณ๐ž๐ฅ๐Ÿ ๐ž๐ž๐ง ๐ฏ๐ซ๐š๐š๐  ๐ฌ๐ญ๐ž๐ฅ๐ฅ๐ž๐ง ๐ค๐š๐ง ๐›๐ž๐ข๐๐ž ๐ฏ๐ข๐š ๐.๐œ๐จ๐ซ๐๐ข๐ž๐ซ@๐ฉ๐ซ๐š๐ค๐ญ๐ข๐ฃ๐ค๐ž๐ข๐ ๐ž๐ง.๐ง๐ฅ

Ik zie je!
www.praktijkeigen.nl

Andere schrijfsels van Do

Alleen in het bos

Alleen in het bos

Ik had weer wat bedacht. Drie dagen met mezelf de bossen van Luxemburg in om te hiken. Alleen in het bos, klimmen, klauteren op de rotsen en hier een daar een watertje oversteken. Het was best pittig. Maar wilde het, want ik ben dol hiken, dol op bos en vind het...

Lees meer
Kennismaken met familieopstellingen

Kennismaken met familieopstellingen

๐•๐ž๐ž๐ฅ ๐ฆ๐ž๐ง๐ฌ๐ž๐ง ๐ฌ๐ญ๐ž๐ฅ๐ฅ๐ž๐ง ๐ฆ๐ž ๐ฏ๐ซ๐š๐ ๐ž๐ง ๐จ๐ฏ๐ž๐ซ ๐Ÿ๐š๐ฆ๐ข๐ฅ๐ข๐ž- ๐ž๐ง ๐จ๐ซ๐ ๐š๐ง๐ข๐ฌ๐š๐ญ๐ข๐ž๐จ๐ฉ๐ฌ๐ญ๐ž๐ฅ๐ฅ๐ข๐ง๐ ๐ž๐ง.ย "Hoe werkt dat dan?" en "Ik wil wel, maar ben er ook een beetje huiverig voor...."...

Lees meer
Een familieopstelling? Waarom zou je?

Een familieopstelling? Waarom zou je?

Ik was 30 toen ik mijn eerste familieopstelling deed. Ik was de kersverse moeder van mijn eerste kind. En vooral was ik moe, overprikkelend en in de war van de nieuwe verantwoordelijkheid die ik droeg. En ik had veel vragen. Want hoe doe ik dat als moeder? Hoe deed...

Lees meer