“Nee, joh, ik kan dit beter zelf doen! Want als ik iemand anders dit laat doen duurt het veel langer…” Herken je dit? Ik deed dit jaren lang zo. Vooral alles zelf doen! Met het idee dat het dan sneller en beter was… Helemaal niks mis mee, maar wel als je daarmee een paar dingen over het hoofd ziet…

Want…

1. Ja, is het echt zo? Dat als je het zelf doet, dat het sneller is? Want hoe fijn is het als je dingen uit handen geeft waar je eigenlijk altijd teveel tijd mee kwijt bent, omdat het je van nature niet gemakkelijk afgaat? Ik hoor het te vaak… Nee, dat doe ik allemaal, want dat kan ik toch niet aan mijn collega of partner vragen? Oh nee? Heb je het ooit gedaan? Heb je het ooit gevraagd? Geprobeerd? Of ga je er gewoon ‘vanuit’ dat jij het beter of sneller doet? Of dat je partner of collega dat niet kan? Hoe gemakkelijk vraag jij dingen aan een ander? En hoe vaak vul jij de dingen al in, voordat je überhaupt weet wat de opties zijn?

Mijn stelregels:

? in het kader van ‘durf te vragen’…vraag ik het toch…

? NEE heb je, JA kun je krijgen…

? ik kan het niet perse beter dan een ander

? het is de investering waard…de ander brengt nieuwe input, nieuwe ideeën, nieuwe manieren… heerlijk ?

2. Benut het talent van de ander en laat die persoon groeien. Als een ander ergens toch echt net iets beter in is, hoe fijn is het dan dat je het talent van die ander in kunt en mag zetten? Heb je bijvoorbeeld een nieuwe collega? Hoe fijn is het dat jij die persoon het vak mag leren zodat hij jou kan ontlasten en mee kan denken? Frisse ideeën…

3. Rolpatronen. Ik schiet even van zakelijk naar privé. Maar ook in relaties hoor en zie het zo vaak. Nee wij doen het gewoon zo. Oh ja? Waarom eigenlijk? Hoe eerlijk zijn de rollen verdeeld? En hoe goed durf jij dat aan te geven? Ga eens na welke gedachtes er bij je naar bovenkomen als je eraan denkt om je partner te vragen om je meer te ontlasten, omdat je teveel hooi op je vork hebt? Wat houdt je tegen? Waarom zou hij of zij dat niet kunnen doen?

4. Je ego. Ego is vaak zoooo leidend. Hoe graag wil jij de wereld laten zien wat je kunt? Superfijn en mooi natuurlijk. Maar hoe leidend is je ego in de keuzes die je maakt om alles te doen wat je gevraagd wordt? Durf jij los te laten, en kun je nee zeggen en je ego even aan de kant te zetten?

En wow, wat heb ik de afgelopen tijd al veel gekregen door te vragen.

* iemand heeft mee geholpen mijn auto uit te zoeken (totaal geen verstand van)

* iemand heeft al mijn teksten van mijn website doorgelezen omdat ik zo slecht ben in spelling en door de woorden het bos niet meer zie 🙂

* mijn betalingssysteem is geïntegreerd en alles gekoppeld en alle data gecheckt, omdat ik ook door de data het bos niet meer zag

* mijn foto’s zijn gemaakt voor de website

* mijn eerste opdrachten zijn binnen omdat mijn netwerk voor me aan de aan slag is gegaan. (hoe fijn!)

* 134 likes in vier weken, omdat ik iedereen gewoon vraag om mij te liken en volgen, omdat ik de wereld in wil met dit. Jullie inspireren, jouw inspireren, jou verder op weg helpen, jou inzichten geven, leren van jou en jij van mij, omdat daarmee de wereld net iets leuker wordt.

Keep on asking.

Meer weten over vragen aan de ander, loslaten of stoppen met doorgaan?

Schrijf je in voor mijn 3-video-reeks GRATIS online training STOPPEN MET DOORGAAN. Dan leer je over ego en wie jij leidend laat zijn. https://praktijkeigen.nl/gratis/

Ik zie je!

?

Lieve groet,

Dominique