Artikelen
Een familieopstelling? Waarom zou je?

Ik was 30 toen ik mijn eerste familieopstelling deed. Ik was de kersverse moeder van mijn eerste kind. En vooral was ik moe, overprikkelend en in de war van de nieuwe verantwoordelijkheid die ik droeg. En ik had veel vragen. Want hoe doe ik dat als moeder? Hoe deed mijn moeder dat vroeger en wat wil ik eigenlijk anders doen? En hoeveel invloed hebben mijn ouders gehad op deze keuze? In hoeverre zoek ik nog steeds de goedkeuring van mijn ouders in de opvoeding van mijn eigen kind?

๐ˆ๐ค ๐ก๐š๐ ๐ง๐จ๐  ๐ ๐ž๐ž๐ง ๐ข๐๐ž๐ž.

Via via kwam ik terecht bijย Gera Vermaasย waar ik mijn eerste eigen familieopstelling kreeg. Mijn moeder stond erin, mijn oma, mijn vader, mijn broers. Hoe zelfstandig ik ook altijd ben, onbewust wilde ik toen toch nog de goedkeuring van mijn ouders, me gezien en gehoord voelen en het goed doen! Ik was nog lang niet los, niet vrij… leuke deceptie als je denkt dat je er al bent ๐Ÿ˜‰

En die onbewuste afhankelijkheid maakte me moe in de opvoeding naar mijn eigen kind toe. Alsof ik nog helemaal niet toe was aan zelf moeder zijn, omdat ik zelf nog een kind was.

In de opstelling kwam veel los. Het gekke is dat je tegenover andere mensen staat maar de energie van je familieleden direct herkent. We werkte we met helende zinnen, waarmee ik stapje voor stapje kon loskomen van mijn ouders. Niet omdat ik niet van hun hou, maar omdat het gezond is om los te komen van onbewuste claims of verwachtingen. En om je eigen identiteit te leven.

๐ˆ๐ง๐ฆ๐ข๐๐๐ž๐ฅ๐ฌ ๐ณ๐ข๐ฃ๐ง ๐ฐ๐ž ๐ฏ๐ž๐ฅ๐ž ๐จ๐ฉ๐ฌ๐ญ๐ž๐ฅ๐ฅ๐ข๐ง๐ ๐ž๐ง ๐ž๐ง ๐Ÿ๐Ÿ ๐ฃ๐š๐š๐ซ ๐ฅ๐ž๐ฏ๐ž๐ง๐ฌ๐ž๐ซ๐ฏ๐š๐ซ๐ข๐ง๐ ๐ž๐ง ๐ซ๐ข๐ฃ๐ค๐ž๐ซ. ๐ˆ๐ž๐๐ž๐ซ๐ž ๐จ๐ฉ๐ฌ๐ญ๐ž๐ฅ๐ฅ๐ข๐ง๐  ๐๐ข๐ž ๐ข๐ค ๐ก๐ž๐› ๐ ๐ž๐๐š๐š๐ง ๐ก๐ž๐ž๐Ÿ๐ญ ๐ฆ๐ข๐ฃ ๐ข๐ง ๐ž๐ž๐ง ๐ค๐จ๐ซ๐ญ๐ž ๐ญ๐ข๐ฃ๐ ๐ฏ๐ž๐ฅ๐ž ๐ฌ๐ญ๐š๐ฉ๐ฉ๐ž๐ง ๐ฏ๐จ๐จ๐ซ๐ฎ๐ข๐ญ ๐ ๐ž๐ก๐จ๐ฅ๐ฉ๐ž๐ง. ๐€๐ฅ๐ฌ ๐ฃ๐ž ๐๐ž ๐ž๐ซ๐ฏ๐š๐ซ๐ข๐ง๐  ๐ž๐œ๐ก๐ญ ๐ค๐š๐ง ๐ฅ๐š๐ญ๐ž๐ง ๐ซ๐ž๐ฌ๐จ๐ง๐ž๐ซ๐ž๐ง ๐ž๐ง ๐๐ฎ๐ซ๐Ÿ๐ญ ๐ญ๐ž ๐ณ๐ข๐ž๐ง ๐ฐ๐š๐ญ ๐ž๐ซ ๐ข๐ฌ ๐๐š๐ง ๐ ๐ž๐ž๐Ÿ๐ญ ๐ž๐ž๐ง ๐จ๐ฉ๐ฌ๐ญ๐ž๐ฅ๐ฅ๐ข๐ง๐  ๐ฃ๐ž ๐ฆ๐จ๐จ๐ข๐ž ๐ข๐ง๐ณ๐ข๐œ๐ก๐ญ๐ž๐ง. ๐‡๐ž๐ญ ๐ฐ๐ž๐ซ๐ค๐ญ ๐ฏ๐š๐š๐ค ๐ฏ๐ž๐ซ๐ฅ๐ข๐œ๐ก๐ญ๐ž๐ง๐.

๐•๐š๐ง๐ฎ๐ข๐ญ ๐๐ซ๐š๐ค๐ญ๐ข๐ฃ๐ค๐„๐ข๐ ๐ž๐ง ๐›๐ž๐ ๐ž๐ฅ๐ž๐ข๐ ๐ข๐ค ๐Ÿ๐š๐ฆ๐ข๐ฅ๐ข๐ž- ๐ญ๐ž๐š๐ฆ ๐ž๐ง ๐จ๐ซ๐ ๐š๐ง๐ข๐ฌ๐š๐ญ๐ข๐ž ๐จ๐ฉ๐ฌ๐ญ๐ž๐ฅ๐ฅ๐ข๐ง๐ ๐ž๐ง. ๐–๐ข๐ฅ ๐ฃ๐ž ๐ฆ๐ž๐ž๐๐จ๐ž๐ง ๐š๐ฅ๐ฌ ๐ซ๐ž๐ฉ๐ซ๐ž๐ฌ๐ž๐ง๐ญ๐š๐ง๐ญ ๐จ๐Ÿ ๐ณ๐ž๐ฅ๐Ÿ ๐ž๐ž๐ง ๐จ๐ฉ๐ฌ๐ญ๐ž๐ฅ๐ฅ๐ข๐ง๐  ๐จ๐Ÿ ๐ฏ๐จ๐จ๐ซ ๐ฃ๐ž ๐ญ๐ž๐š๐ฆ ๐จ๐Ÿ ๐จ๐ซ๐ ๐š๐ง๐ข๐ฌ๐š๐ญ๐ข๐ž ๐ž๐ซ๐ฏ๐š๐ซ๐ž๐ง? ๐–๐ž๐ž๐ฌ ๐ฐ๐ž๐ฅ๐ค๐จ๐ฆ! ๐™๐ข๐ž ๐ก๐ญ๐ญ๐ฉ๐ฌ://๐ฉ๐ซ๐š๐ค๐ญ๐ข๐ฃ๐ค๐ž๐ข๐ ๐ž๐ง.๐ง๐ฅ/๐Ÿ๐š๐ฆ๐ข๐ฅ๐ข๐ž๐จ๐ฉ๐ฌ๐ญ๐ž๐ฅ๐ฅ๐ข๐ง๐ ๐ž๐ง/

Ik zie je!
๐Ÿ˜™

#familieopstellingenย #organisatieopstellingenย #systemischwerk

Andere schrijfsels van Do

Alleen in het bos

Alleen in het bos

Ik had weer wat bedacht. Drie dagen met mezelf de bossen van Luxemburg in om te hiken. Alleen in het bos, klimmen, klauteren op de rotsen en hier een daar een watertje oversteken. Het was best pittig. Maar wilde het, want ik ben dol hiken, dol op bos en vind het...

Lees meer
Kennismaken met familieopstellingen

Kennismaken met familieopstellingen

๐•๐ž๐ž๐ฅ ๐ฆ๐ž๐ง๐ฌ๐ž๐ง ๐ฌ๐ญ๐ž๐ฅ๐ฅ๐ž๐ง ๐ฆ๐ž ๐ฏ๐ซ๐š๐ ๐ž๐ง ๐จ๐ฏ๐ž๐ซ ๐Ÿ๐š๐ฆ๐ข๐ฅ๐ข๐ž- ๐ž๐ง ๐จ๐ซ๐ ๐š๐ง๐ข๐ฌ๐š๐ญ๐ข๐ž๐จ๐ฉ๐ฌ๐ญ๐ž๐ฅ๐ฅ๐ข๐ง๐ ๐ž๐ง.ย "Hoe werkt dat dan?" en "Ik wil wel, maar ben er ook een beetje huiverig voor...."...

Lees meer
Van Bitch naar Boos naar Verdriet naar Puur

Van Bitch naar Boos naar Verdriet naar Puur

Ze plofte op mijn coachstoel en dit zei ze: "Ik eindig mijn werkopdrachten altijd in conflict, ik ben echt een bitch en daar wil ik vanaf! Ik ben een bitch die begint te drammen en star wordt. Ik voel op die momenten geen ruimte voor de ander en wil alleen maar mijn...

Lees meer