IK VOEL ALTIJD WAT DE ANDER VOELT —> Herken je dat? Dat je de emoties van de ander gemakkelijk overneemt en daar ook op anticipeert? Ik zie veel mensen dat doen en ook vaak de mensen op mijn coachbank. Dan voelen zij zich eigenlijk verantwoordelijk voor het gevoel van de ander.

En wat doe je dan eigenlijk? Als jij je verantwoordelijk voelt voor de emoties van de ander, dan ben je eigenlijk meer bezig met die persoon dan met je eigen emoties en behoeftes. Het is natuurlijk een prachtige eigenschap: dat je de ander aanvoelt en sensitief bent, maar dat kent wel zijn grens.

Mijn tip voor de mensen die dit herkennen. Bescherm jezelf denkbeeldig met een soort glazen koker om je heen. Vanuit die koker zie en observeer je wel wat er gebeurd, maar je reageert wel vanuit je eigen energie. En daarmee stem je niet direct af op de energie van de ander. Want…. de ander is immers zelf verantwoordelijk voor zijn of haar gedrag of gevoel. Het is niet aan jou om dat altijd op te vangen.

Ennnn wat ook fijn is. Stel dat ik in een zware emotie zit. Hoe fijn is het dan dat de ander daar niet de hele tijd in meehuilt, maar ook vanuit zijn of haar eigen positieve energie mij weer een zetje vooruit helpt. Ik ervaar dat dan niet als mismatch, maar juist als hulp. Snap je me nog?

Benieuwd of dat jullie dit herkennen. Let me know. Ik zie je! 💃