KERSVERSE MAMMA —> Ik weet nog dat ik net bevallen was van mijn eerste kind. Ja, zoiets vergeet je natuurlijk niet. A life-changing moment. Maar vooral die eerste maanden, het voelde alsof mijn hele leven 180 graden was gekanteld. Van altijd de ultieme vrijheid, doen wat ik zelf graag wil, mijn eigen koers varen. Naar volledig in het teken staan van mijn kind. Voortdurend met een wakend oor en oog de dag doorbrengen. Ik vond het pittig. Ik was angstig omdat ik bang was dat ik in slaap zou vallen tijdens de borstvoeding en dat ik hem dan per ongeluk onder me zou hebben liggen, bank dat het niet goed deed, bang dat mijn leven voor altijd anders zou zijn. Ik was ook bang dat ik het niet goed deed naar de ouders en schoonouders toe, want die wilden de hele tijd maar langskomen en ik wilde hen niet kwetsen, maar ik was zo moe. Ik sliep niet of nauwelijks en dat is funest voor mij.

De kraamhulp was jong en nieuw, ik geloof dat wij haar eerste gezin waren en dat hielp ook niet mee. Achteraf had ik daar van alles aan kunnen doen, maar ja op dat moment zit je hoofd en je hart zo vol. Natuurlijk had ik steun van mijn toenmalige man, maar ik vraag me wel of in hoeverre hij begreep wat er door mij heen ging. Nee, ik was niet post-nataal, maar ook niet de moeder met de eeuwige roze wolk. Ik miste mijn leven en vroeg me af of het ooit nog normaal zou worden.

Ook begon ik tijdens mijn kraamtijd te solliciteren, omdat ik me bedacht dat ik mijn bestaande baan van vier dagen in de week never nooit kon volhouden in deze toestand. Drukte en onrust dus in mijn hoofd. En wat mijn omgeving deed was mij vooral prijzen voor mijn bezig blijven. Ik neem dat niemand kwalijk, maar een kersverse moeder van een eerste kind die gaat solliciteren in haar kraamtijd, oververmoeid, zoekend en onzeker —> die heeft iets anders nodig dan een compliment over haar ondernemerschap.

Mijn god, wat had ik toen graag iemand gehad die me vast had gepakt. Die had gezien dat ik het moeilijk vond, dat ik niet goed wist hoe ik het moederschap moest vormgeven. En echt, ik ben een weldenkend en praktisch, optimistisch mens, maar mijn hormonen en deze life-changing ervaring kon ik niet gemakkelijk een plek geven. Wat had ik vurig gewenst dat er een zuster, een vriendin, de verloskundige, de vrouw van het consultatiebureau, dat zij mijn struggle hadden gezien. Ik snap dat dat niet makkelijk was, immers speelde ik graag mooi weer. Want he, als kersverse moeder moet je toch enorm gelukkig zijn?

Het was niet alleen kommer en kwijl, ik genoot ook van mijn lieve mannetje, maar als ik er op terug kijk was het bij mijn tweede kind zoveel makkelijker en was er zoveel meer ruimte voor genieten, omdat ik wist dat er een nieuw ritme komt, dat er nog genoeg ruimte is voor al het andere, dat ik beter kon zien hoe bijzonder dit is, zo’n kleintje, dat ik de ruimte had voor de rust in de eerste maanden.

Herken je iets van mijn verhaal? Heb je ook behoefte aan informatie, een luistert oor, iemand die net even verder doorvraagt of die je gerust stelt? Je kunt bij mij terecht voor begeleiding na je bevalling. Ook heb ik voor moeders die al wat verder zijn de online training mama in balans #linkinbio, waarin je aan de slag gaat om een betere balans te krijgen tussen werk en gezin. Wil je informatie over alles voorafgaand aan je zwangerschap? Dan kun je terecht bij www.viamama.nl, zij hebben alle zorg onder een dak voor jou.

Jij kunt dit.

Liefs,

Dominique