Wonderlijk!

Velen om mij heen gaan op zijn tijd naar een coach of een psycholoog. Voor mij niks vreemds, ik vind dat horen bij random levensonderhoud. Je gaat naar de kapper en je gaat naar je coach, zo simpel is dat. Maar wat mij wel verbaasd is dat ik niet zo’n hele goede verhalen hoor over de coaches en psychologen…

Ik vraag dan: En? Wat heeft het je gebracht? Antwoord: Nou…uhm… zij praatte vooral meer dan ik…en er was niet echt een plan…we hebben gewoon beetje gekletst…eigenlijk zei ze de dingen die ik al wist… Ikke weer: dus heb je er iets aan gehad…? Zij: Mwoah, nou, weet eigenlijk niet…

Verontrustend.

Een goede coaching begint altijd met het formuleren van een heldere coach-vraag. Waar wil je aan werken? Waar wil je over drie maanden staan? En hoe bereid ben je om hier ook echt aan te gaan werken? Want verandering vraagt een investering van jezelf…dat gaat niet vanzelf…En ik als coach kan je op weg helpen, maar kan het niet voor je doen! (sorry :-)…)Zonder coachvraag, geen coaching. Zonder commitment ook niet, tenzij de afspraak is dat je komt klankborden. Dat je gewoon even met een vreemde in gesprek wil. Dat kan, maar dan is dat je vraag.

Dus, mocht je overwegen om een coach in handen te nemen. Doe dat vooral, maar zorg in ieder geval voor goed voorwerk en voorkom dat je investeert in iets wat je te weinig oplevert. Hieronder een aantal tips…

  • een kosteloze intake/kennismaking. Het is superbelangrijk dat jij en je coach klikken met elkaar. Dat jij je open durft en kunt stellen.
  • formuleer met elkaar een helder coachvraag. Waar wil je aan werken? En hoe bereid ben je om dat ook echt te gaan doen.
  • stel met elkaar vast hoeveel gesprekken je ongeveer nodig hebt, zodat er een plan is.
  • vraag naar methodieken en ervaringen. Anders worden het praat-sessies… in mijn beleving gaat het ook over oefeningen, bewustwording en dat hoeft niet altijd met woorden, maar kan bijvoorbeeld ook met opstellingen, stilte, reflectie, schrijfoefening, visualisaties etc.

Succes! En vragen? Bel, app, mail me!

Ik zie je!

?

www.praktijkeigen.nl