Als je een partner hebt die je ontrouw is geweest dan levert dat schade op. Maar ook diegene die ontrouw is geweest heeft vaak veel stress en spanning ervaren. Waarom zijn mensen ontrouw? De partner die geconfronteerd wordt met de ontrouw van de ander voelt zich vaak gekwetst en afgewezen. Het gevoel van veiligheid en het ‘van de ander op aan kunnen’ kan zijn aangetast. De partner die ontrouw is geweest, kan lange tijd in angst hebben geleefd over het uitkomen van zijn of haar gedrag. Voor beide geldt. Er is werk aan de winkel.

Ontrouw kan ontstaan door verschillende dingen: 
– je voelt je niet meer aangetrokken tot je partner
– je voelt je niet gezien of gehoord
– je bent op zoek naar een liefde die jouw eigen onzekerheden moet ‘opvullen/helen’
– jij en je partner hebben geen connectie met elkaar of jullie kunnen je lastig kwetsbaar opstellen
– je zoekt de spanning graag op
– je bent verliefd geworden op een ander

Wat ik vaak zie en hoor voorafgaand aan ontrouw of een scheiding is dat een van de twee mensen in de relatie zich niet comfortabel voelt om zichzelf te mogen zijn. Zich vaak niet kwetsbaar durft op te stellen en vooral heel hard aan het duwen en trekken is aan de ander. Om maar een gesprek te hebben, om maar gezien te worden, om maar gehoord te worden. Als de partner dit niet merkt of niet echt ander gedrag gaat vertonen, dan kan er onbegrip en ook gemakkelijker ontrouw ontstaan. De vraag is: kun je alles wat je zelf mist wel bij een ander neerleggen? Wat mag je wel en niet eisen en vragen van iemand. Waar ligt de grens? En is het gras dan bij de ander altijd groener? Wat zoek je bij de ander? Welke leegte vult de ander bij jou op?

Wat kun je doen? Ben jij degene die ontrouw is? En ervaar je stress, angst, maar ook onzekerheid, en verliefdheid? Rommelt het in je hoofd? Zoek hulp, zoek iemand om mee te praten. Want wat je zoekt bij de ander is wellicht dat wat je mist in jezelf. En of dat het waard is om je relatie voor op te geven, dat is altijd nog maar de vraag. In eerste instantie gaat het om jou en de keuze die je hebt te maken.

Ben jij diegene wiens partner ontrouw is geweest? Wil je wel verder met je partner, maar voel je vaak wantrouwen en achterdocht? Verdriet over wat er is gebeurd? Praat met je partner hierover, deel je gevoelens, wees kwetsbaar en open naar elkaar. En ook over wat je van elkaar verlangt. Ik kan me voorstellen dat dit makkelijk is opgeschreven en dat het heel fijn kan zijn als jullie beide, als partners, met iemand hierover willen praten. Zoek een professional die kan samen met jullie kan kijken naar dat wat er nog wel is tussen jullie.

Wanneer het partners lukt om hier samen uit te komen kan het uiteindelijk een positief effect hebben op de relatie. Partners gebruiken het als aanleiding om tot nieuwe inzichten over elkaar en hun relatie te komen. Zo kan het een begin zijn om beter en bewuster met elkaar en de relatie om te gaan. Een kans om opnieuw te starten.

Relatietherapie lijkt vaak een grote drempel, maar gewoon vanuit een nuchter en onafhankelijk perspectief naar jullie relatie en situatie kijken kan juist bevrijdend werken.

Wil je meer weten? Neem contact me op.
Goede boeken om te lezen: https://www.bol.com/nl/p/houd-me-vast/9200000017760306/?bltgh=p1DNCmSq30JqK-5NEXFFsA.1_17.19.ProductTitle
https://www.bol.com/nl/p/verslaafd-aan-liefde/1001004006534706/?bltgh=kbRMULLfGmfDC7f8QnFPOg.1_29.30.ProductTitle
Verslaafd aan de liefde van Jan Geurtz
Houd me vast van Dr. Sue Johnsin

www.praktijkeigen.nl