Artikelen
Van Bitch naar Boos naar Verdriet naar Puur

Ze plofte op mijn coachstoel en dit zei ze: “Ik eindig mijn werkopdrachten altijd in conflict, ik ben echt een bitch en daar wil ik vanaf!
Ik ben een bitch die begint te drammen en star wordt. Ik voel op die momenten geen ruimte voor de ander en wil alleen maar mijn eigen punt doordrukken, ik maak ruzie met collega’s en mijn baas en dit is een terugkerend patroon.”

Ik keek haar aan, met vooral veel liefde, want die bitch zag ik helemaal niet. Ik zag vooral iemand die boos deed, maar eigenlijk verdriet voelde over de situatie die zich voordeed.

Boosheid is vaak onze primaire manier van uiten, daaronder zit vaak verdriet, pijn of ongemak. En als je de boosheid uit en echt toelaat komen vaak ook de tranen. De tranen voor het verdriet.

Ik vroeg haar: “Is dat boze deel van jou een volwassen deel of voelt het als een kleiner deel van je? En hoe effectief is je gedrag nu?”

We deden een mini-opstelling met haar vader en moeder. Het kleine boze kind was direct voelbaar en zichtbaar.
De parallel was helder. Zodra iemand haar wil beperken of als ze voelt als een ‘teveel’ dan gaat ze direct drammen, tegengas geven en star worden. En nu vaak zonder het gewenste resultaat.

We bespraken hoe het zou zijn om dat verdriet of het ongemak meer ruimte te geven. Om die kleine boze meid in haar eens liefdevol te benaderen. Geen bitch, maar een dappere dame die weet wat ze wil. Die ergens voor staat. En die ook wel wat liever voor zichzelf mag zijn. En die ook vanuit de liefde naar de ander toe mag handelen. Niet meteen rigoureus stoppen met alles, maar kijken naar wat je echt voelt. Door de boosheid heen.

Het bleek verhelderend voor haar.
Het was een supermooie coaching met veel rust, ruimte en aandacht.

❀️ Echt naar jezelf durven kijken vraagt om lef en moed. Want we hebben nu eenmaal zwarte randjes, donkere kanten, pijnlijke puntjes, gevoeligheden. In mijn beleving is het de kunst om die te zien zonder oordeel, maar met liefde. Als je naar jezelf met liefde kijkt, is die voor de ander ook direct voelbaar.

Durf jij ook in je eigen spiegel te kijken?

www.praktijkeigen.nl
Ik zie je!
❀️

Andere schrijfsels van Do

Alleen in het bos

Alleen in het bos

Ik had weer wat bedacht. Drie dagen met mezelf de bossen van Luxemburg in om te hiken. Alleen in het bos, klimmen, klauteren op de rotsen en hier een daar een watertje oversteken. Het was best pittig. Maar wilde het, want ik ben dol hiken, dol op bos en vind het...

Lees meer
Kennismaken met familieopstellingen

Kennismaken met familieopstellingen

π•πžπžπ₯ 𝐦𝐞𝐧𝐬𝐞𝐧 𝐬𝐭𝐞π₯π₯𝐞𝐧 𝐦𝐞 𝐯𝐫𝐚𝐠𝐞𝐧 𝐨𝐯𝐞𝐫 𝐟𝐚𝐦𝐒π₯𝐒𝐞- 𝐞𝐧 𝐨𝐫𝐠𝐚𝐧𝐒𝐬𝐚𝐭𝐒𝐞𝐨𝐩𝐬𝐭𝐞π₯π₯𝐒𝐧𝐠𝐞𝐧.Β "Hoe werkt dat dan?" en "Ik wil wel, maar ben er ook een beetje huiverig voor...."...

Lees meer
Een familieopstelling? Waarom zou je?

Een familieopstelling? Waarom zou je?

Ik was 30 toen ik mijn eerste familieopstelling deed. Ik was de kersverse moeder van mijn eerste kind. En vooral was ik moe, overprikkelend en in de war van de nieuwe verantwoordelijkheid die ik droeg. En ik had veel vragen. Want hoe doe ik dat als moeder? Hoe deed...

Lees meer