Je hoort het veel de laatste tijd: “oh, dat is een narcist” maar zo simpel en gemakkelijk met deze term gooien is niet altijd handig. Want de verborgen narcist herken je niet zomaar. En dat maakt het des te lastiger voor de mensen die met deze persoon te maken hebben. In deze blog wil ik je een aantal kenmerken schetsen die passen bij een verborgen narcist. Herken je ze in je eigen relatie? Neem dan contact op met iemand die je vertrouwt of met een coach of psycholoog. Je hebt de narcisten die je wel zou kunnen herkennen aan goed voorkomen, charmant, aanwezig, grote mond, zeker van zichzelf. Maar is ook een verborgen variant. De verborgen narcist. Die is van nature introvert, beschouwend en zal in gezelschap niet direct het hoogste woord voeren. Eerder wat verlegen, bescheiden overkomen. Gevaarlijk dus, wacht ook deze narcisten kunnen als een blad aan de boom omdraaien als het hen niet zint.

Je herkent ze aan de volgende zaken:
Extreem goed in het verbergen van zijn ware aard.
Een kenmerk van verborgen narcisme is het defensieve karakter en het vermogen om emotioneel kwetsbaar te zijn. Hierdoor denk jij dat ze oprecht zijn in het uiten van emoties, zoals huilen en empathie. De vele kenmerken die specifiek betrekking hebben op verborgen narcisme zijn lastig te ontdekken. De verborgen narcist is extreem goed in het verbergen van zijn ware aard en ervaren paniek als ze merken dat je ze door begint te krijgen.
De verborgen narcist levert vaak en veel kritiek, maar kunnen kritiek of feedback zelf niet incasseren. Dit komt omdat zij erg onzeker zijn. Hun, vaak onterechte, kritiek op jou is juist een projectie van hun eigen tekortkomingen. Voor de buitenwereld hanteren zij een masker van charme, vriendelijkheid en zorgzaamheid. Maar achter gesloten deuren hebben zij een ander gezicht, die totaal niet rijmt met hun publieke imago.
De verborgen narcist praat je een schuldgevoel aan. Als je hem/haar confronteert met hun raar gedrag of als er sprake is van een conflict, manipuleren ze de situatie zodanig en op zo’n overtuigende manier, dat jij je schuldig gaat voelen. Je zult zelfs je excuses aanbieden voor iets waar je je niet schuldig aan hebt gemaakt!
Grillig en jaloers. De (verborgen) narcist kan om hele kleine dingen ineens heel boos worden. Dit kan van het ene op het andere moment gebeuren. Vaak wordt een kleine futiliteit uitvergroot tot iets onmetelijks groot en zal de verborgen narcist zichzelf zien als slachtoffer. Daarbij zal hij jou altijd de schuld geven en inpraten op jouw zwakke kanten. Het voelt voor de ander vaak onredelijk, onduidelijk, buiten proportioneel en soms ook onveilig.

De gevolgen van de omgang met een verborgen narcist
Veelal hebben naasten van mensen met een verborgen narcistische persoonlijkheidsstoornis last van de volgende verschijnselen:

  • Gevoelens van paranoia;
  • Twijfelen aan de eigen geestesgesteldheid;
  • Gevoelens van hulpeloosheid;
  • Gevoelens van verlating;
  • Gevoelens van verwarring;
  • Angsten;
  • Stress.

Deze verschijnselen zijn een gevolg van de omgang met een verborgen narcist. Het is zaak om de signalen serieus te nemen en hulp te zoeken indien nodig. Zoals gezegd is verborgen narcisme moeilijk te herkennen, maar kan het veel schade aanrichten aan de naasten van de verborgen narcist.
Bovenal: schaam je niet als je deze situatie herkent, maar zorg dat je zo gauw mogelijk hulp zoekt.

Lees meer op: https://www.noordernieuws.be/de-verborgen-narcist/
Of volg de podcasts: https://soundcloud.com/bijjorieke/marion-lutke-over-narcisme
Boekentip: https://verdwenenzelf.org/boek/