“Waar zijn jouw grenzen? Als ik jou was had ik mijzelf allang buiten gezet!”

En zelfs toen hij dit tegen me zei bleef ik lijmen, goed praten, doen wat nodig was (dacht ik), mezelf uitleggen, hem vergoelijken, zalven, goed maken…keer op keer. Ruzie maken of boos worden kon ik niet, durfde ik niet, bang voor de confrontatie…

Tot dit moment kwam. De zoveelste tirade over mijn persoon, mijn zijn, mijn essentie. Ik kon het niet meer aanhoren! Ik ging voor hem staan, strekte mijn armen recht voor me uit, mijn beide handen strak voor zijn gezicht. STOP STOP STOP schreeuwde ik. Woedend was ik!

Eindelijk, na 1,5 jaar gedoe, voelde ik mijn grens! Mijn hele lijf voelde het stopteken! Ga weg. Kom nooit meer terug. Mijn grens is bereikt! En al kwam dit 1,5 jaar te laat. Deze relatie heeft me alles geleerd over mijn grenzen, assertiviteit, grenzen durven stellen, stoppen met pleasen en vooral beginnen met trouw zijn aan mezelf… in alles wat ik doe…trouw zijn aan mijn waarden, normen, opvattingen, ideeën, aan mijn zijn, aan mijn essentie.

Deze relatie was niet gezond. Laat dat duidelijk zijn. Kennelijk had ik een harde les nodig om écht verder te komen.

Maar…
Hoe trouw ben jij aan jezelf?
Wanneer stel jij grenzen?
Ken je je eigen grenzen?
En hoe snel of gemakkelijk laat jij je grenzen varen?
Hoe vaak komt het voor dat jij iets wil doen, maar je partner niet?
Hoe ga je daar mee om?
Hoe gemakkelijk gaat iemand over jouw grenzen heen?

Tijdens mijn coachingsessies staat het stellen van grenzen vaak centraal. Omdat het alles te maken heeft met zelfliefde, met respect hebben voor jouw eigen zijn. Met een gezonde balans tussen de ander respecteren en tegelijkertijd gaan staan voor jezelf.

Ik heb mijn les geleerd. (A tough one, maar oké)
Wil jij aan de slag met de jouwe?

www.praktijkeigen.nl
Ik zie je!
?